måndag 27 juni 2011

Kardemumma och hallon-kaka!


Min mamma var här igår med ett gäng shoppingsugna damer =)
Dom fick smaka den här somriga kakan!

Receptet kommer från "Sommarens söta" av Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman, de gör underbara böcker som jag bakar mycket ur.
Gillade man jordgubbsmuffinsen jag tipsade om för nån vecka sen, så gillar man detta med!

Krämig kardemumma- och hallonkaka
Smuldeg
5 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma
150 g smör

2 dl gräddfil
1 ägg
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat

Fyllning
200 g philadelphiaost
1 ägg
1/2 dl socker

2 dl hallon
1 msk socker

Mixa ihop mjöl, socker, vaniljsocker, kardemumma och smör till en smuldeg. (Degen blir ganska torr om man bara kör i mixer men om man knådar ihop den med händerna så smälter smöret och degen blir mer fast). Lägg 2,5 dl av smuldegen åt sidan.

Rör ihop gräddfil, ägg, bakpulver och bikarbonat och blanda med resten av smuldegen. Rör till en kraftig smet och bred ut den i en smord, bröad rund form. Dra försiktigt upp lite smet mot kanten.

Rör ihop philadelphia, ägg och socker och häll fyllningen i mitten i formen.

Blanda hallon med lite socker, fördela hallonen i formen och strö över den sparade smuldegen.

Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, 40-50 minuter. Låt kakan svalna i formen.

Njut nu av de här underbara dagarna som vi har och kom gärna hit, öppet onsdag o torsdag från 11- 19 (17 på torsdag)

Välkomna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar